15 سپتامبر

یائسگی زودرس

Contents

یائسگی زودرس

یکی از بخش های طبیعی و معمولی زندگی هر زن یائسگی است، که به طور معمول در اوایل ۵۰ سالگی رخ می‌دهد. اما گاهی نیز برخی از زنان به دلیل مواردی چون: شیمی درمانی یا انجام عمل جراحی برداشتن تخمدان و… زودتر از موعد دچار یائسگی می شوند، که به آن یائسگی زودرس می گویند.

یائسگی چیست؟

مرحله‌ای از زندگی خانم ها، که قاعدگی دیگر رخ نمی دهد و به پایان می‌رسد، یائسگی نام دارد. در کل یائسگی به این معناست که زن دیگر توانایی باردار شدن را ندارد.


مراحل یائسگی

یائسگی به صورت طبیعی در زنان دارای سه مرحله می باشد.

۱_مرحله قبل از یائسگی
۲_ مرحله یائسگی
۳_مرحله بعد از یائسگی

در مرحله اول، یا قبل از یائسگی تخمدان ها استروژن کمتری می سازند و بدن را برای یائسگی آماده می کنند.
در مرحله دوم یائسگی، قاعدگی به طور کامل متوقف شده و تخمدان ها دیگر استروژن نمی سازند و تخمک نیز آزاد نمی‌کنند‌.
مرحله سوم و پس از یائسگی، مرحله‌ای است که نشانه های یائسگی، مانند گر گرفتگی، در این مرحله کمتر مشاهده می‌شود.
به طور کلی، اگر زنی ۱۲ ماه پشت سرهم قاعده نشود، می‌گوییم که وارد مرحله یائسگی شده است.

یائسگی زودرس

گفتیم که زمان طبیعی و نرمال آغاز یائسگی اوایل ۵۰ سالگی است و با آغاز آن، زن دیگر توانایی بارداری ندارد. حال اگر این شرایط ذکر شده، در زیر سن چهل سالگی در بدن زنان رخ دهد، به اصطلاح می‌گوییم که زن دچار یائسگی زودرس شده است. یائسگی زودرس دو نوع دارد: یائسگی زود هنگام اولیه و یائسگی زود هنگام ثانویه.

یائسگی زود هنگام اولیه، به این معناست که در بدن زنان، تخمدان ها عملکرد عادی خود را از دست می‌دهند. دلایلی مانند برداشتن تخمدانها و یا آسیب ناشی از برخی از بیماری ها، می تواند به یائسگی زود هنگام اولیه بیانجامد. همچنین مشکلات هورمونی، مسبب یائسگی زود هنگام ثانویه هستند.

چرا یائسگی زود هنگام در بدن زنان رخ میدهد؟

یائسگی زودرس، امکان دارد که به دلیل بیماری های خاص و یا درمان های گوناگونی به وجود بیاید. به طور کلی عواملی مانند:
۱_سابقه خانوادگی
۲_سیگارکشیدن
۳_شیمی درمانی یا پرتودرمانی لگن برای درمان سرطان
۴_ جراحی برداشتن تخمدان
۵_ جراحی برداشتن رحم
۶_ بیماری های خاص
۷_ایدز و ویروس های نقص ایمنی
۸_اختلال ژنتیکی
۹_سندروم خستگی مزمن
و… .

علائم یائسگی زودرس

قبل تر گفتیم که یائسگی زودرس قبل از ۴۰ سالگی رخ می‌دهد، در این مورد از یائسگی ممکن است که فرد هیچ گونه علائمی نداشته باشد، جز اینکه باردار نشود و یا ممکن است که علائمی مشابه یائسگی طبیعی داشته باشد. مانند: گرگرفتگی، تعریق شبانه، سردی ناگهانی، خشکی واژن، تکرر ادرار، مشکلات خوابیدن، درد در زمان نزدیکی، تغییرات عاطفی، خشکی چشم و دهان، خشکی پوست، حساس شدن سینه ها، قاعدگی نامنظم، تپش قلب، سردرد، درد مفصل ها، تغییر در میل جنسی، اختلال در تمرکز و حافظه، افزایش وزن، ریزش موها، نازکی مو ها و… ‌.

یائسگی زودرس چگونه تشخیص داده میشود؟

قطعاً تشخیص این مورد، با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشاتی قابل انجام است. آزمایش هایی مانند: آزمایش سطح هورمون و همچنین سوال درباره نظم قاعدگی و گفتگو درباره سابقه خانوادگی یائسگی قبل از چهل سال.

سخن آخر

اگر به یائسگی زودرس دچار شده اید، می توانید آن را با مراجعه به پزشک درمان و کنترل کنید. درمان هایی مانند: قرص‌های ضدبارداری که حاوی استروژن و پروژسترون هستند و هورمون درمانی که شامل مقادیر زیادی استروژن است؛ این درمان ها می توانند کمک شایانی در رفع یائسگی زودرس و کنترل آن بکنند.

پاسخ

پنج × 3 =